• za. jun 22nd, 2024

Altermedica.be

Gezondheidsblog

Tanden bleken is een prima oplossing om er verzorgd uit te zien

DoorAdmin

okt 27, 2020

Tanden bleken is de laatste jaren enorm populair geworden. Iedereen probeert goed voor de dag te komen door er verzorgt uit te zien en dat betekent dat je ook mooie rechte witte tanden wilt hebben. Je gebit is tenslotte je visitekaartje; een lelijke mond met tanden is nou eenmaal voor veel mensen een afknapper. Met een beugel zet je je tanden recht, de tandarts zorgt dat ze heel zijn, maar wat als ze er toch nog grauw en verkleurd uit zien? Dan laat je je tanden bleken!

Uit of thuis?

Tanden bleken kan je zowel thuis als bij de tandarts laten doen. Thuis bleken is mogelijk met speciala tandpasta (whitening tandpasta), tandpoeders of bleekstrips of met op maat gemaakte mallen waar je bleekgel in doet.

In de praktijk bij de tandarts of in een bleekkliniek kan je je tanden bleken op een hele snelle manier. Uiteraard zijn hier wel hogere kosten aan verbonden.

Uit onderzoek blijkt dat langzaam, gedurende een aantal weken, tanden bleken met een bleekgel in een bitje uiteindelijk langer resultaat geeft dan een snelle één-uurs behandeling. Toch werken allebei de methodes goed en zal je individueel moeten bekijken welke methode voor jou het beste werkt.

Is tanden bleken schadelijk?

In het verleden zijn veel verhalen in de wereld gekomen over de schadelijkheid van tanden bleken. Gelukkig valt dat mee. De meeste verhalen zijn gebaseerd op een verkeerd of te lang gebruik van de bleekgel. Ook is het mogelijk dat jouw gebit het niet aankan omdat er gaatjes in zitten, je veel slijtage hebt of omdat je te gevoelige tandhalzen hebt. Hierdoor kan het best gevoelig of zelfs pijnlijk zijn.

Het bleken gebeurt met waterstofperoxide of carbamideperoxide. Deze peroxides bleken organische stoffen die zich in het glazuur hebben vastgezet maar het glazuur zelf wordt niet aangetast. Dit komt omdat het niet zuur is. Als je dit probeert met een zuur zoals citroenzuur, cola of aardbeien (wat helaas nog steeds af en toe wordt aangeraden door leken) dan zal het glazuur oplossen. Dit is dus echt schadelijk!

Peroxide

Op elk product wat op de markt is gebracht staat wat de werkzame stof is. Als er geen waterstofperoxide of carbamideperoxide in zit, dan kan je er van uit gaat dat het ófwel door een schurende werking je tanden witter maakt, ófwel door een zure, oplossende werking je tanden witter maakt. Beide methodes zijn schadelijk dus zorg ervoor dat je het altijd met pH-neutraal, niet schurend bleekpreparaat werkt, waar de werkzame stof een peroxide is. Je eigen tandarts kan je adviseren of tanden bleken iets voor jou is.

Andere mogelijkheden

Soms is het helemaal niet nodig en knapt je gebit al heel erg op van een keer langs de mondhygiëniste gaan. Vraag daarom altijd naar alle mogelijkheden bij je tandarts. Tanden bleken is maar een van de mogelijkheden om een mooi gebit te krijgen! Denk ook eens aan facings, kronen of gewoon een keer een goede gebitsreiniging.

Door Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *