• ma. jul 15th, 2024

Altermedica.be

Gezondheidsblog

Aandachtspunten bij het kopen van een DNA test

DoorAdmin

mrt 20, 2023
DNA

Zou je graag een DNA test willen doen? Dan is het van belang dat je goed weet waar je op moet letten bij het aanschaffen van een DNA test. De laatste jaren lijkt het er op dat steeds meer mensen willen weten wie de voorouders zijn of dat ze erachter willen komen hoe groot de kans is op erfelijke ziekten. Wanneer kun je dan een DNA test doen en hoe weet je dat het betrouwbaar is? Daar gaan we nu dieper op in.

Verschillende soorten DNA testen

Er bestaan allerlei soorten DNA testen, maar wat deze met elkaar gemeen hebben is dat er altijd wangslijmvlies opgestuurd moet worden naar het laboratorium. Hierdoor komt er een unieke genetische code naar voren en die kan dan vergeleken worden met gegevens die zich al bevinden in de databank. Vervolgens wordt er een gen-rapport opgesteld en dan krijg je per mail of post de uitslag toegestuurd. Maar waar laat jij de test doen? Stel dat je resultaten wil laten vergelijken, dan is het wel goed om te kiezen voor een grote databank. Wil jij een DNA test laten doen? Bestel direct bij DNA Testen de testen die jij wil!

Let op de privacy

Bij een DNA test speelt de grote van de databank een grote rol. Maar je moet ook weten hoe dat zij omgaan met je gegevens. Worden de gegevens doorverkocht aan derden? Als je dat tegen wil gaan, dan kun je alleen maar je naam en adresgegevens loskoppelen van je DNA gegevens. Je krijgt dan op de kit een code te zien die alleen jij maar weet. Aan de hand van de code kun jij dan je resultaten alsnog opvragen. Het voordeel hiervan is dat jouw gegevens zo nooit te herleiden zijn naar jou als persoon.

Erfelijke aandoeningen

In het DNA kunnen veel erfelijke aandoeningen terug worden gevonden. Als je een DNA test laat doen, kan er niet naar ‘alle’ aandoeningen worden gekeken, dat zijn er gewoon te veel. Als jij je DNA wil laten onderzoeken op bepaalde aandoeningen, dan is het aan te raden om vooraf na te gaan naar welke aandoeningen de betreffende organisatie kijkt. Als je er over twijfelt is het advies om contact met hen op te nemen, zodat jij snel zicht hebt welke partij jou het beste kan helpen.

Door Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *