Ben je werkzaam in de zorg en wil je aan de slag als zzp’er? Dan is het belangrijk dat je een aantal stappen neemt voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt gaan. In dit artikel vertellen we je wat je moet doen.
Stap 1: Schrijf je in bij het BIG-register
Inschrijving in het BIG-register is voor sommige zorgberoepen verplicht. Pas nadat je bent ingeschreven mag je zorg verlenen.
Stap 2: Schrijf je in bij de KVK
Iedere zzp’er, ongeacht het beroep, moet zich verplicht inschrijven bij de KVK. Inschrijving kan niet online worden gedaan. Plan daarom een afspraak in en neem je identiteitsbewijs mee als je naar de afspraak gaat.
Stap 3: Vragenlijst van de IGJ
Wanneer je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel moet je een digitale vragenlijst invullen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Op basis van de antwoorden wordt er vastgesteld of je onder het toezicht van de inspectie valt.
Stap 4: Meld je aan bij het CIBG
Als zorgaanbieder ben je verplicht om je aan te melden bij het CIBG. Dit kun je doen vanaf de startdatum van jouw bedrijf.
Stap 5: Vraag een AGB-code aan
Om declaraties in te dienen heb je een AGB-code nodig. Deze code kun je alleen aanvragen als je een geldige BIG-registratie of een registratie bij een beroepsorganisatie of kwaliteitsregister hebt.
Stap 6: Vraag een verklaring omtrent het gedrag aan (VOG)
Een VOG is verplicht als je als zzp’er in de zorg wilt werken. Je kunt de verklaring bij de gemeente aanvragen.
Stap 7: Koop algemene voorwaarden
Tenzij je een juridische achtergrond hebt, raden we je aan om algemene voorwaarden niet zelf op te stellen en te kopen. Je kunt hiervoor terecht bij zorgorganisaties die standaard algemene voorwaarden verkopen.
Stap 8: Sluit verzekeringen af
Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor eventuele schade aan eigendommen en mensen. Daarom raden we je met klem aan om jezelf te verzekeren. De premies kun je van je winst aftrekken, dus de daadwerkelijke kosten zijn relatief laag. Gezien het grote risico is het een absolute no-brainer om jezelf goed te verzekeren.
Klaar voor de start?
Als je alle stappen het genomen is het belangrijk om overeenkomsten op te stellen met de opdrachtgevers waarvoor je gaat werken. Gebruik hiervoor de modelovereenkomsten van de belastingdienst, zodat schijnzelfstandigheid wordt voorkomen. Vanuit de wet DBA kun je forse boetes krijgen als blijkt dat er eigenlijk sprake is van een verkapt loondienstverband. Het werken met modelovereenkomsten is dus zeer aan te raden.
Opdrachten vinden via zorgbemiddelingsbureaus
Als zzp’er is het het makkelijkste als je via een zorgbemiddelingsbureau opdrachtgevers vindt. Je hebt verschillende soorten zorgbemiddelingsbureaus. Zo zijn er bureaus die zich op vrijwel alle doelgroepen binnen de zorg richten. Maar er zijn ook bureaus die zich op specifieke doelgroepen richten en bijvoorbeeld alleen opdrachten aanbieden voor zzp’ers in de gehandicaptenzorg.
Kijk welk bureau het beste bij jou past en het beste aanbod heeft en schrijf je daar in. Sommige bureaus hebben bijvoorbeeld een groot aanbod van trainingen voor zorgprofessionals die je met korting kunt volgen als je bij dat bureau bent ingeschreven. Financieel gezien kan het dus zeer interessant zijn om via die bureaus als zzp’er in de zorg aan de slag te gaan.