• ma. mei 27th, 2024

Altermedica.be

Gezondheidsblog

Vlees lokaal kopen, waar let je op? 

DoorAdmin

sep 6, 2023

Het is in zowel België als Nederland natuurlijk geen probleem om lokaal vlees aan te schaffen. Of het nou de nabije slager, buurtsuper of grote supermarkt in de buurt is, je kunt het altijd wel vinden. Hoewel dat fijn is, zijn er wel een aantal zaken waar je op kunt letten. Zo bestaan er verschillende soorten vlees, en heb je bijvoorbeeld ook te maken met verschillende leefomstandigheden van dieren. In dit artikel lees je meer over waar je op let wanneer je ervoor kiest vlees te kopen.

Biologisch vlees

Wil je er zeker van zijn dat je vlees koopt dat als biologisch wordt bestempeld? Zoek dan goed naar een keurmerk. Vlees moet een keurmerk bevatten welke toont dat het biologisch is. Zie je dit niet, dan betekent dit niet direct dat dieren bijvoorbeeld in mindere omstandigheden hebben geleefd. Niet iedere slager kiest er namelijk voor om het proces voor goedkeuring van het keurmerk ‘biologisch vlees’ te beginnen, bijvoorbeeld omdat het een vrij duur proces is.

Natuurvlees of standaard vlees?

Hierboven hebben we het over biologisch vlees gehad. Je kunt echter ook nog een stapje verder gaan, door voor natuurvlees te kiezen. Dit gaat nog even verder dan biologisch vlees. Zo krijgen dieren bijvoorbeeld meer ruimte in natuurgebieden, en zijn ze volledig grasgevoerd. Het vlees is volledig vrij van antibiotica, terwijl dit niet het geval is bij biologisch vlees.

In tegenstelling tot natuurvlees, is het standaard vlees dat je in supermarkten koopt, anders tot stand gekomen. De regels zijn losser en het gebruik van antibiotica is normaler. Ook krijgen dieren regelmatig krachtvoer. Wanneer je ervoor kiest lokaal vlees aan te schaffen, is het dus van belang dat je de verschillen weet. 

Als je het bovenstaande belangrijk vindt, kun je beter voor grasgevoerd natuurvlees kiezen. Doordat dit echter op niet zoveel plekken te verkrijgen is, wordt het vaak aangeraden om natuurvlees online te bestellen. Hier heb je meer aanbod, zoals het natuurvlees van schotsehooglanders.nl. Bovendien is bestellen gewoon mogelijk in zowel België als Nederland, waardoor je niet afhankelijk bent van het lokale aanbod.

Levensstijl en dieet

Natuurlijk bestaan er verschillende soorten vlees, en dit is van invloed op levensstijl en dieet. Wanneer je er bijvoorbeeld voor kiest rundvlees te kopen, kun je kiezen voor onder andere runderlappen, biefstuk, gehakt, en spareribs. Wanneer je je aan een bepaalde hoeveelheid calorieën per dag consumeert, is het van belang dat je weet welke soort beter bij jouw voedingspatroon past. Dit geldt ook voor de hoeveelheid macronutriënten, vooral eiwitten en vetten.

Door Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *