• ma. apr 15th, 2024

Altermedica.be

Gezondheidsblog

Waarom een goed werkend riool essentieel is voor je gezondheid

DoorAdmin

jul 20, 2021

Vandaag de dag voelt het voor iedereen vanzelfsprekend dat we overal in Nederland riolering hebben. Waar je in het land ook bent, al het afvalwater, bijvoorbeeld uit toiletten, wordt vervoerd via een rioleringsstelsel op een veilige en hygiënische manier. Het is maar goed ook dat we een goed werkend riool hebben, want dit is namelijk essentieel voor onze gezondheid. In dit artikel lees je waarom.

Riolering door de jaren heen

Het concept van riolering bestaat al duizenden jaren. Vanaf het punt dat mensen in grote groepen bij elkaar gingen wonen was het nodig om urine, ontlasting en ander afval op een bepaalde manier af te voeren. Duizenden jaren voor Christus gebruikte men in wat nu India en Pakistan is al overdekte riolen. Ook de Romeinen hadden in Rome een afvoersysteem liggen dat als riool diende. En in de Middeleeuwen had vrijwel elke stad wel goten door de straten lopen waarin men alle mogelijke viezigheid dumpte.

Een bron van ziektes

Tot ver in de 19e eeuw waren deze open riolen gemeengoed. Pas toen kwam men erachter dat juist deze riolen de grootste bronnen waren voor alle ellendige infectieziektes die bestonden in die tijd. Denk bijvoorbeeld aan dysenterie, difterie, cholera, geelzucht en de pest.

Modernisering van riolen

Met deze kennis in het achterhoofd begon men met het bouwen van ondergrondse rioleringsstelsels, als eerste in Londen vanaf 1859. In de daaropvolgende decennia volgde de rest van de wereld. Sinds de opkomst van deze rioleringsstelsels is de kindersterfte wereldwijd enorm gedaald en de levensverwachting juist enorm gestegen. En dat is geen toeval!

Een schoon riool is essentieel

Zoals je inmiddels begrijpt is het essentieel voor de volksgezondheid dat afvalwater op de juiste manier wordt afgevoerd via rioleringen. Heb je problemen met je riool, dan is het dus belangrijk dat die snel worden opgelost. Zo moet je zo snel mogelijk je riool ontstoppen als die verstopt is. En regelmatige rioolreiniging is belangrijk zodat een rioleringsstelsel goed blijft werken. Terug naar de tijd van open riolen wil natuurlijk niemand.

Door Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *