• ma. mei 27th, 2024

Altermedica.be

Gezondheidsblog

Wat houdt EFT-relatietherapie in?

DoorAdmin

sep 9, 2022

EFT is de afkorting van ‘Emotionally Focused Therapy’ en richt zich op koppels. Het houdt zich onder andere bezig met negatieve communicatiepatronen tijdens relaties. Maar EFT is nog veel meer dan dat en daar willen we het graag even over hebben. Wat is EFT-relatietherapie precies en hoe helpt het koppels? Lees snel verder voor het antwoord.

Wat is het nut van EFT therapie?

Bepaalde negatieve patronen kunnen leiden tot onrust binnen een relatie. EFT therapie kan de oorzaken van emotionele  problemen en alles wat daarbij komt kijken in kaart brengen en mogelijk oplossen. Daarbij leidt het vaak tot nieuwe inzichten bij koppels. Sterker nog: Als het in een relatie ontbreekt aan emotionele verbondenheid, kan EFT een brug slaan tussen twee personen.

Wat is de essentie van EFT?

EFT gebruikt een bepaald systeem om problemen binnen een relatie op te lossen. Daarbij draait het om gesprekken voeren. Oftewel: communicatie. Deze vorm van therapie vergroot de emotionele toegankelijkheid, betrokkenheid en communicatie van personen die ooit verliefd op elkaar waren, maar nu problemen ervaren. Het doel van EFT is dan ook om relaties die problemen ondervinden te herstellen.

Hoe verloopt EFT-relatietherapie?

Het hele proces van EFT verloopt in drie fasen. Het eerste stadium is ‘de-escalatie’, waarbij het probleem van slechte communicatie en het effect daarvan op de relatie wordt aangepakt.

De tweede fase van EFT

De tweede fase kijkt naar de interactie tussen twee personen en probeert dat te verbeteren. Hier creëert het koppel hernieuwde interactie zonder negativiteit. Ook komt er een nieuwe manier om om te gaan met bepaalde negatieve aspecten binnen de relatie. Dit verkleint de kans op een negatieve spiraal binnen de relatie. Oftewel: de tweede fase ruimt alle ‘fouten’ uit de eerste fase op en richt zich vooral op een betere verbinding tussen twee partners.

Persoonlijke gevoelens delen

Tijdens de tweede fase van EFT-relatietherapie  krijgen beide partners de tijd om hun verhalen en persoonlijke gevoelens ten opzichte van elkaar te delen. Ze tonen kwetsbaarheid ten opzichte van elkaar , wat leidt tot een meer constructieve en positieve flow binnen de relatie.

De derde fase van EFT-therapie

De derde fase van EFT betreft vooral consolidatie, waarbij de veilige interactie uit de tweede fase wordt gebruikt om de relatie met elkaar te verbeteren. Goede verbinding kan veel belangrijke problemen in het dagelijks leven oplossen, ook als het op relaties aankomt.

Alles draait om communicatie en verbondenheid

Alle fasen kosten tijd. EFT therapie laat een koppel alle kwetsbare onderdelen van hun relatie zien. Communicatie en verbondenheid speelt daarbij een zeer belangrijke rol.Het draait allemaal om het begrijpen van de gevoelens van de partner en de problemen die er tussen beide geliefden bestaan.

Hoe lang duurt EFT-therapie?

Een EFT sessie is meestal van korte duur. Over het algemeen zijn er 8 tot 20 sessies nodig om alle stadia van de relatie in kaart te brengen. Het grootste deel van de sessie richt zich op de eerste fase. Daarna volgen uiteraard de tweede en derde fase. Maar de eerste fase zal de meeste tijd in beslag nemen de-escalatie veel tijd kost. Uiteindelijk moet er uit alle ‘emotionele nood’ een bepaald gevoel van rust en comfort ontstaan.

 Hoe vind je een goede EFT therapeut?

EFT sessies hebben al veel relaties opgelost. Maar hoe vind je een goede therapeut? Heel simpel: lees recensies van eerdere klanten door. Neem de tijd om de juiste therapeut te vinden die een goede staat van dienst heeft. Uiteindelijk heeft jouw relatie daar absoluut baat bij.

 

Door Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *