• ma. mei 27th, 2024

Altermedica.be

Gezondheidsblog

Wat zijn symptomen van bloedarmoede?

DoorAdmin

sep 17, 2021

Het is van belang om goed voor jezelf te zorgen. Dat is logisch, maar toch doet niet iedereen dit voldoende. Dit kan gaan over allerlei vlakken. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die zich niet regelmatig genoeg wassen, maar ook het eten van te veel ongezond voedsel getuigt niet van het gedrag van een persoon die goed voor zichzelf zorgt. Ook is het van belang dat je bepaalde ziektes en aandoeningen zo vroeg mogelijk bij jezelf herkent. Op die manier voorkom je namelijk dat het van kwaad tot erger gaat waardoor je ernstig ziek kunt worden.

Let goed op jezelf

Als je wel eens last hebt gehad van bloedarmoede dan weet je dat dit geen pretje is. Het is ontzettend vervelend en in sommige gevallen zelfs erg pijnlijk om hier last van te hebben. Bijna iedereen in Nederland heeft al wel eens van de term bloedarmoede gehoord, maar toch weet het grootste deel van de Nederlanders niet precies wat dit inhoudt. Dat is ook logisch als je niemand kent die hier ooit last van heeft gehad, maar het is wel van belang dat je weet wat het is en vooral weet hoe je het moet herkennen. Zo voorkom je namelijk dat je dit pas in een later stadium ontdekt waardoor de schade aan je gezondheid, maar ook de mentale problemen die hierbij kunnen komen kijken erger worden dan nodig. Het is dan ook erg belangrijk om goed op jezelf te letten waardoor je er eerder achter komt als je last hebt van bloedarmoede of een andere vervelende aandoening. Zoals eerder vermeld is het ook van belang om goed op je mentale gesteldheid te letten. Dit speelt namelijk ook een grote rol bij het ontdekken van een aandoening.

Wat is bloedarmoede precies?

Het bloed wat bij ons allemaal door onze aderen stroomt bestaat uit veel verschillende stoffen. Deze stoffen zorgen er samen voor dat wonden die je oploopt genezen, maar misschien nog wel belangrijker, dat er zuurstof van je longen naar de rest van je organen wordt gebracht. De stof die ervoor zorgt dat de zuurstof van punt A naar punt B wordt gebracht is hemoglobine. Dit is dus één van de belangrijkste stoffen in het menselijk lichaam. Als je last hebt van bloedarmoede, betekent dit dat er te weinig hemoglobine in je bloed zit. Dat betekent dus dat er te weinig zuurstof in je bloed zit.

Symptomen van bloedarmoede

Er zijn verschillende lichamelijke klachten die mogelijk symptomen van bloedarmoede zijn. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat je bij overmatige vermoeidheid niet te lang denkt dat dit wel vanzelf wel over zal gaan als je goed uitrust. Dit kan namelijk ook een symptoom van bloedarmoede zijn. Als je merkt dat je bij fysieke inspanning snel uitgeput en buiten adem bent, kan het ook verstandig zijn om op zoek te gaan naar een dokter of huisarts die een test bij je kan uitvoeren. Het is namelijk heel eenvoudig om iemand te testen op bloedarmoede. Er hoeft dan enkel een monster van je bloed afgenomen worden om vervolgens te kijken hoeveel hemoglobine dit bevat.

Door Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *