• za. jun 22nd, 2024

Altermedica.be

Gezondheidsblog

Zo kun je weer fris de deur uit 

DoorAdmin

jan 20, 2022

Heb je last van een stinkende adem? Dan is er waarschijnlijk al veel wat je geprobeerd hebt om ervan af te komen. Een slechte adem is iets waar niemand op zit te wachten.  Om er echt vanaf te komen is het belangrijk om te weten waar het vandaan komt voordat je kan gaan proberen het kwaaltje te verhelpen. Er zijn een hoop mogelijke oorzaken van een slechte adem dus het kan lastig zijn om erachter te komen wat het probleem precies is. Je kunt altijd een tandarts raadplegen voor hulp. 

Veel voorkomende oorzaken van een slechte adem 

Als je de oorzaak week, is het verhelpen van een slechte adem relatief makkelijk. Het probleem kan een vieze tong zijn. Dan zit er vaak een wit laagje op de tong, ook wel tongaanslag of tongbeslag genoemd. Bacteriën gaan in het ruwe weefsel van de tong zitten en scheiden afvalproducten uit die een vervelende geur met zich meebrengen. Dit kun je verhelpen met een tongschraper waarmee je de tong grondig kan reinigen. Verder zorgt een droge mond vaak voor een onaangename geur in de mond, dus zorg ervoor dat je genoeg speeksel produceert of gebruik producten die de speekselklieren stimuleren. 

Amandelstenen 

Een andere oorzaak van een slechte adem kan zijn het hebben van amandelstenen. Heb jij ook last van witte stukjes keel? Dan kan het zin hebben om te achterhalen waar het vandaan komt. Het kan komen van een droge mond, achtergebleven zuivelproducten, een vieze tong, neusslijm, of een zure mond. Het eiwit van de zuivelproducten beïnvloedt het ontstaan van amandelsteentjes. Zorg dus dat je je mond en tong goed schoonhoudt, en dan je neusslijm zoveel mogelijk verwijdert door vaak genoeg je neus te snuiten.  

Hoe kom je ervan af 

Je kunt zelf je amandelstenen proberen te verwijderen, bijvoorbeeld door middel van een zuigertje. Zo zuig je als het ware alle troep uit de plooien in de keel eruit, waardoor je amandelsteentjes zullen verdwijnen. Je kan ook neusdruppels gebruiken om neusslijm en bacteriën te bestrijden. Mondwater met actieve zuurstof kan ook helpen om amandelsteentjes los te weken. Met een verwijderaar kun je door middel van een klein metalen lusje de steentjes eruit wippen. Als je niet zeker weet hoe je het moet doen, of het niet zelf wil doen, kun je altijd de hulp van een arts inschakelen. 

Door Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *